top of page
Zoeken
  • FAFT.nl

Dit moet je weten over de nieuwe toeristenregels in Venetië

Weekendje naar Venetië? Voor een bezoekje aan de “gondelstad” zul je binnenkort moeten reserveren en, voordat je ook maar een stap in de Italiaanse stad hebt gezet, een toeristenbelasting oplopend tot wel €10 betalen.

De nieuwe toeristenbelasting treedt in werking op 1 mei 2019. Iedere bezoeker betaalt dan een belasting van €3, maar vanaf 1 januari 2020 kan die prijs in het hoogseizoen stijgen van €8 tot wel €10. Vooral in “kritieke periodes”, zoals zomerweekenden, zullen de prijzen omhoog gaan doordat de stad dan overstroomd wordt met toeristen. De prijs die je betaalt zal aangegeven worden met groene, rode en zwarte stickers.

De nieuwe toeristenbelasting wordt bij aankoop van je trein-, vlieg-, bus- of cruiseschipticket doorberekend in de prijs, en bij aankomst in de stad overgedragen aan de Venetiaanse autoriteiten. De belasting is alleen van toepassing op dagjesmensen, omdat bezoekers die een overnachting boeken in de stad sowieso al een toeristenbelasting betalen. Daarnaast zijn ook Venetianen vrijgesteld van betaling, net als Italianen die vanaf het vasteland in de stad moeten zijn voor hun werk. Ook lokale werknemers, studenten, familieleden van locals, patiënten in gezondheidsinstellingen, vrijwilligers en kinderen jonger dan zes jaar krijgen vrijstelling. Moet je echter wel betalen, maar doe je het niet? Dan kun je een boete krijgen van tot wel €450.

Door het massatoerisme in Venetië wil de overheid ook een reserveringssysteem invoeren voor bezoekers. Volgens Luigi Brugnaro, de burgemeester van Venetië, zullen toeristen vanaf 2022 moeten reserveren voor toegang tot de stad. Met het nieuwe systeem moet het bezoekersaantal meetbaar worden, zodat de toestroom van toeristen vooral in de hele drukke periodes kan worden bedwongen.

Met de initiatieven wil de overheid het massatoerisme in de stad, die ruim 30 miljoen bezoekers per jaar trekt, overzichtelijker maken. Een aantal maatregelen zijn al eerder getroffen om het toeristenaantal te bedwingen. Zo werden cruiseschepen afgewonden van het stadscentrum, werden er geen nieuwe hotels gebouwd en is er zelfs tijdelijk gebruikgemaakt van een tourniquet om de entree naar het Piazzale Roma-plein te controleren.


Ook de campagne #EnjoyRespectVenezia, die vorige zomer geïntroduceerd werd, voerde actie tegen het massatoerisme. Dit deden ze door bezoekers af te raden om in de kanalen te zwemmen, te picknicken op openbare plekken, te lang te pauzeren op bruggen, te fietsen door het centrum en door de stad te wandelen in zwemkleding.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page