top of page
Zoeken
  • FAFT.nl

Bezienswaardigheden Barcelona

In de schaduw van de kathedraal, hoog in de heuvels en pal aan zee. Negen toppers van bezienswaardigheden in de categorie 'Eiffeltoren'. Kijk, proef en beleef... Força Barcelona!


Sagrada Família


Heel knap dat een gebouw dat al meer dan honderd jaar in de steigers staat is uitgegroeid tot grootste trekpleister van de stad Barcelona. Ik heb het natuurlijk over de Sagrada Família, het levenswerk van Antoní Gaudí. Haar hoog de hemel in rijzende torens zie je al vanuit je vliegtuig, wat de 'Onvoltooide' mijns inziens terecht tot symbool van Barcelona maakt. Zie in de stad maar eens een toeristenwinkeltje te vinden zonder ansichtkaart van de beroemde boetekerk. 


De Ramblas


Vooruit, zoals je als buitenlander in Amsterdam als eerste de Dam bezoekt en pas daarna de Wallen, moet je in Barcelona toch op zijn minst één keer over de Ramblas hebben gelopen. Vermaak te over. De Ramblas is een 1 kilometer lange boulevard tussen Placa de Cataluyna en de haven die wordt bevolkt door levende standbeelden, wit geschminkte mimespelers, sneltekenaars en oplichters. O ja, en 78 miljoen passanten per jaar.


Parc Güell


Hoog boven Barcelona moest een woonwijk verrijzen, een tuindorp met woningen en een markthal. Bouwheer Eusebi Güell gaf Antoní Gaudí de vrije hand. Huizen kwamen er niet (op drie na). Wel een Hal van Honderd Zuilen, een kronkelende bank van glasscherven en gebroken keramiek en een slang die de onderaardse wateren bewaakt, gelijk de Griekse sagen. Dat krijg je ervan als je Gaudí inhuurt...


Miró Museum en Picasso Museum

Alleen al het gebouw is een bezienswaardigheid. Hoog boven de stad ligt het mooiste museum van Barcelona, gehuisvest in een maagdelijk wit gebouw waar het daglicht alle ruimte krijgt om de schilderijen, beelden en tapijten van Barca's beroemdste kunstenaar Miró te laten schitteren. Tijdgenoot van Picasso, maar anders dan Picasso ook daadwerkelijk geboren in Barcelona. 11.000 werken liet deze kleine productieve visuele dichter in rood, geel, blauw en groen na. Joan Miró (1893-1983).

Op zijn dertiende verhuisde Picasso met zijn ouders van Malaga naar Barcelona. Hier zette hij zijn eerste penseelstreken. In het Picasso-museum hangt dan ook veel werk uit zijn beginperiode, waaronder zijn allereerste opdracht: de menukaart van zijn stamcafé annex restaurant Els Quatre Gats. De vetvlekken zitten er nog op!


Markt in Barcelona: La Boquerìa


Een bezienswaardigheid die je niet aan je voorbij mag laten gaan. Als je niet oplet, loop je de kleine prachtige entree aan de Ramblas zo voorbij. Mercat de Sant Josep staat erboven in sierlijke letters. In de volksmond beter bekend als La Boquerìa, de Buik van Barcelona.


Casa Batlló & Casa Milà


Liefhebbers van Gaudí, zet u schrap..! De architect van de grenzeloos woekerende fantasie gaat met beide gebouwen helemaal los. Zo is de licht golvende gevel van Casa Batlló bedekt met glinsterende stenen die aan schubben doen denken en oogt haar dak als de rug een reusachtige draak, terwijl de schoorstenen op Casa Milà herinneren aan herauten.


Camp Nou in Barcelona


Even een bekentenis tussendoor. Ik hou van tapas en Gaudí, maar nog meer houd ik van Spaans voetbal (sorry). In Barcelona ben je natuurlijk in het voetbalmekka, zeker na de komst van de grote kleine balkunstenaar Lionel Messi. Ik had hem graag in het echt zien spelen, ergens hoog in het stadion van Camp Nou, maar het is me helaas nooit gelukt. Wel heb ik in de keren dat ik in Barcelona was honderden kinderen zien lopen in een Messi-shirt. De meesten scoorden nog ook. Tegen een plataan weliswaar.


Het strand van Barcelona


Eén van de grote voordelen van Barcelona is dat ze is gesitueerd aan zee. Overigens hebben de stadsbewoners zelf er een gruwelijke hekel aan als toeristen in badkleding door hun stad lopen. Intussen kun je er nota bene een boete voor krijgen! Trek hem dus pas aan als je de stad uit bent. Het populairste strand bevindt zich ter hoogte van de oude visserswijk Barceloneta. Stiller wordt het richting Poble Nou.


Bezienswaardigheid: Parc del Laberint d'Horta


Neem 700 meter goed geschoren coniferen, plaats ze in een labyrint en je hebt een decadent filmdecor. Niet voor niets werd dit labyrint gebruikt in de film Perfume. Het park is één van de mooiste parken van Barcelona. Met kronkelige paadjes, libelles, waterlelies, prachtige klassieke gebouwen, kleine kanaaltjes, fonteinen, en zelfs waterschildpadden.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page